Politechnika Bydgoska po raz 20. przyzna tytuł Doctora Honoris Causa. Decyzją Senatu Uczelni najwyższą godność akademicką otrzyma prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska – wybitna uczona w dziedzinie nauk rolniczych z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, autorka wielu cennych publikacji, uznany wykładowca i nauczyciel akademicki.
Prof. Joanna Barłowska jest cenionym zootechnikiem oraz wiodącą specjalistką z zakresu technologii mleczarstwa, autorką ponad 300 publikacji naukowych, w tym podręczników i skryptów dydaktycznych. Zrealizowała szereg projektów badawczych. Jej dorobek naukowy zyskał uznanie nie tylko wśród środowiska akademickiego w kraju, ale także za granicą. Z wyników badań pani profesor korzystają praktycy, w tym hodowcy bydła, ekolodzy i producenci żywności, instytucje zajmujące się certyfikacją i kontrolą żywności, spółdzielnie mleczarskie czy ośrodki doradztwa rolniczego.
Prof. Barłowska jest pierwszą kobietą w gronie 20 osób wyróżnionych przez Politechnikę najwyższą godnością akademicką. Dotychczas tytuł DHC otrzymali wybitni naukowcy z zakresu agronomii, mechaniki, zootechniki, inżynierii lądowej, biocybernetyki i informatyki. W tym gronie znajdziemy także światowej sławy neurochirurga, noblistę z zakresu chemii oraz przedstawicieli otoczenia gospodarczego.
Uroczystość nadania tytułu Doctora Honoris Causa odbędzie się 21 maja 2025 roku o godzinie 11.00 w Auditorium Novum Politechniki Bydgoskiej.

Prof. Joanna Berłowska
Prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska urodziła się 26 listopada 1966 r. w Rzeszowie. W 1991 r. ukończyła studia na Wydziale Zootechnicznym Akademii Rolniczej w Lublinie, uzyskując dyplom magistra inżyniera zootechniki. Pracę zawodową rozpoczęła w 1992 r. na stanowisku asystenta w Pracowni Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Zootechnicznego AR w Lublinie, z którą związała całą swoją karierę naukową (obecnie Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych UP w Lublinie). W 2013 r. prezydent nadał jej tytuł profesora nauk rolniczych.
Istotnym kierunkiem działalności naukowej profesor Barłowskiej jest m.in. problematyka oceny wpływu różnych czynników kształtujących przydatność technologiczną i wartość odżywczą mleka krowiego, koziego i klaczy, w tym zawartość związków biologicznie czynnych. Jej badania dotyczą również możliwości kształtowania jakości produktów mlecznych (serów, jogurtów) pod względem ich wartości odżywczej, w tym wykorzystania mleka rodzimych ras krów do wytwarzania produktów regionalnych.
Jest autorem lub współautorem ponad 300 pozycji, w tym ponad 140 oryginalnych prac naukowych opublikowanych w czasopismach o zasięgu międzynarodowym i krajowym, z tego 57 to opracowania ujęte w bazie WoS. Jest współautorem 3 książek wydanych za granicą oraz 4 podręczników o zasięgu ogólnopolskim i 2 skryptów.
Opracowała łącznie 25 recenzji w postępowaniach awansowych, w tym 11 prac doktorskich, 5 wniosków w postępowaniach habilitacyjnych, 2 opinie wydawnicze prac habilitacyjnych, 6 na tytuł profesora i 1 na stanowisko profesora nadzwyczajnego. Była promotorem w 3 zakończonych przewodach doktorskich oraz opiekunem ponad 90 prac dyplomowych (inżynierskich i magisterskich).
Od wielu lat ściśle współpracuje z hodowcami bydła mlecznego i producentami mleka oraz mleczarniami w zakresie realizacji badań naukowych i dydaktyki. Jest członkiem Polskiego Związku Hodowców Bydła Białogrzbietego oraz Lubelskiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
W okresie swojej pracy na uczelni została wyróżniona 16 nagrodami rektora, w tym 8-krotnie za osiągnięcia naukowe. Została również uhonorowana Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Srebrnym Krzyżem Zasługi, odznaką „Zasłużony dla rolnictwa”, medalem Unii Lubelskiej i medalem okolicznościowym z okazji jubileuszu 20-lecia Hodowli Bydła Białogrzbietego.
Zapisz się na newsletter „Bydgoszcz Informuje”!