Kucharze z całego regionu rywalizowali w bydgoskim „Gastronomiku”. To prawdziwi mistrzowie w swoim fachu

Młodzi kucharze staną się wkrótce mistrzami w swoim fachu / Fot. B. Witkowski / UMB

Julia Glama i Żaklina Pasza z Zespołu Szkół w Tucholi przygotowały najlepsze dania z mlekiem i jego przetworami w roli głównej. Duet zajął pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Mistrzowie w swoim fachu”.

Do czwartej edycji konkursu organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich stanęła młodzież z całego regionu. Kucharze-uczniowie reprezentowali Toruń, Kowalewo Pomorskie, Tucholę i Bydgoszcz. Tematem tegorocznych zmagań było mleko i jego przetwory. Kucharze mieli 3 godziny na przygotowanie deseru, zupy i dania głównego. Oprócz tego młodzież napisała test sprawdzający ich wiedzę oraz doświadczyła testu smaku.

– Gościmy dziś 8 dwuosobowych drużyn. Młodzież przygotowywała dania w salach, które w ubiegłym roku przeszły generalny remont. Ta jakość robi wrażenie na gościach spoza szkoły. Uczestników oceniało dziś jury w składzie Rafał Godziemski, Michał Zieliński i Adam Rzęski. Wszyscy młodzi kucharze, niezależnie od zdobytego miejsca, zostaną nagrodzeni. To nagrody rzeczowe. Mamy saturatory, air fryer, blendery kielichowe, patelnie – mówi Barbara Nicińska z ZSG-H.

W 4. edycji konkursu zwyciężył duet Julia Glama i Żaklina Pasza z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych im. Ziemi Tucholskiej w Tucholi. Drugie miejsce na podium zajęły ich szkolne koleżanki, Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca. Trzecie miejsce zajęły Julia Spieczyńska i Maja Rychlicka reprezentujące Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim.

Konkurs realizowany był z Bydgoskiego Grantu Oświatowego.

Zapisz się do naszego newslettera!

Udostępnij: Facebook Twitter