W niedzielę (17 lipca) w Młynach Rothera odbędzie się piknik popularnonaukowy “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”. Atrakcje pomogą poznać sekrety kuchni przyszłości.
– Zależy nam na budowaniu wokół stołu wspólnoty – sympatyków Młynów, mieszkańców miasta i gości odwiedzających nas podczas wakacyjnych wyjazdów. Kuchnia to temat, który zawsze inspiruje i daje pole do odkrywania nowych wrażeń – mówi Anna Triebwasser, specjalistka ds. komunikacji w Młynach Rothera.
Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na większość atrakcji wstęp wolny. Na miłośników kulinarnych wrażeń czekać będą goście specjalni – blogerzy Ewa Wachowicz i Michał Korkosz “Rozkoszny”. Rozmowy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej poprowadzi z nimi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia PiK.
Na pikniku organizowanym w dawnym młynie nie może zabraknąć tematów związanych z wypiekami. Elementem wydarzenia są warsztaty chlebowe z opowieścią o zakwasie Justyny Zielińskiej. Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej zaprosi do odkrycia ciekawostek o ziarnach i mączce ziemniaczanej, a Profesor Ciekawski weźmie pod lupę… drożdże i ich niesamowite właściwości. Dla odważnych – kuchnia przyszłości, czyli krakersy ze świerszczy, na stanowisku Młyna Wiedzy. Z kolei toruński lokal Monka, który już wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię, przybliży tajniki pracy piekarni rzemieślniczej i zaprosi na degustację swoich specjałów.
Z kolei Fundacja Zdrowego Życia poczęstuje m.in. kotletem z żółtej huby nazywanym „kurczakiem z drzewa”, a Akademia Natura opowie o właściwościach dzikich roślin.
Pełen harmonogram imprezy na stronie Młynów Rothera. Wszystkie wydarzenia są bezpłatne, na część obowiązują zapisy.