Artyści w Bohemie. Joanna Brodzik w głównej roli – jako aktorka i znawczyni świetnej kuchni

Joanna Brodzik / Mat. prasowe

Joanna Brodzik jest najbardziej znana z telewizyjnych ekranów. Mniej za to wiadomo o jej innej pasji – gotowaniu i smakowaniu życia. Będzie bohaterką kolejnego spotkania z cyklu „Artyści w Bohemie”.

Joanna Brodzik zagrała m.in. w serialach „Kasia i Tomek”,” „Magda M.” czy „Rozlewisko”. Ma na koncie kilkadziesiąt ról  i wiele nagród. Otrzymała m.in. Nagrodę Miesięcznika CINEMA „Z Cinema do Cannes” czy Telekamerę w kategorii „Najlepsza Aktorka”. W tym roku obchodzi jubileusz 30-lecia pracy zawodowej. Brodzik to też prezeska Fundacji „Opiekun Serca” i dyplomowana trenerka Szkoły Trop, aktywnie poszukująca w swoich projektach zawodowych możliwości popularyzowania aktywnego słuchania i empatii w działaniu. Jej kolejną pasją jest gotowanie.

O wszystkim opowie podczas spotkania z cyklu „Artyści w Bohemie”, które odbędzie się 23 listopada (godz. 17) w bydgoskim hotelu Bohema przy ul. Konarskiego.

Babcia uczyła ją gotować

– Moją debiutancką książkę „Umami. Opowieści i przepisy” wyśnioną, wymarzoną gawędę kulinarną napisałam w czasie pandemii. By podarować sobie bezpieczną przestrzeń pośród wspomnień, historii i ludzi, których miałam szczęście spotkać. By w ograniczeniu znaleźć dla siebie ukojenie  – opowiada Joanna Brodzik – Kocham gotować. Choć tak naprawdę najważniejsze są dla mnie szacunek do ludzi, dialogu i wzajemnej obecności jaką możemy sobie podarować siadając do jednego stołu – dodaje aktorka i zdradza,  że największą kulinarną inspiracją była dla niej babcia. – Jedzenie to nie tylko spożywanie tego, co finalnie trafi na talerz, ale spotkania z ludźmi. Ona bardzo to kultywowała. Przy niewielkim stole potrafiła zmieścić ponad dwadzieścia osób – opowiadała aktorka w „Dzień Dobry TVN”.

Jej debiut literacki „Umami. Opowieści i przepisy” to pełna humoru gawęda kulinarna i podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Podczas spotkania w Bohemie będzie także można zjeść kolację, a jej menu stworzy Joanna Brodzik wraz szefem kuchni restauracji Weranda Kamilem Wełnicem.

Bilety na spotkanie w cenie 350 zł/osoba obejmują wstęp na spotkanie autorskie z Joanną Brodzik oraz kolację. Informacje – tel: 52 5 600 602

Udostępnij: Facebook Twitter