Brązowi medaliści olimpiady kulinarnej – Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Fot. IWSZ
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego zdobyła brązowy medal na prestiżowej olimpiadzie kulinarnej IKA Culinary Olympics w Stuttgarcie.
Przypomnijmy, kucharze w mundurach po raz kolejny zaprezentowali swoje umiejętności. Terina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z puree z selera oraz brzuch wieprzowy na styl azjatycki to m.in. dania przygotowane przez polską ekipę w Stuttgarcie.
Olimpiada to prestiżowa impreza kulinarna i wyjątkowe wydarzenie dla świata gastronomii. To również okazja do zapoznania się z najnowszymi trendami i technikami kulinarnymi.
Gospodarzem tegorocznej olimpiady kulinarnej było Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD). W Olimpiadzie Kulinarnej wystartowało ponad 1200 uczestników z 55 krajów w 17 kuchniach konkursowych.
A oto potrawy przygotowane przez naszą reprezentację:
ℤ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕨 𝕟𝕣 𝟙: Sandacz podwędzany, piana porowo-boczkowa, puree ziemniaczane z oliwą truflową, popcorn z kaszy gryczanej i puder z koperku.
ℤ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕨 𝕟𝕣 𝟚: Pieczone pierogi faszerowane warzywami korzennymi, kluski twarogowo – chrzanowo z estragonem, wegański sos BBQ.
𝕄𝕚𝕤𝕜𝕒 𝕨𝕒𝕣𝕫𝕪𝕨𝕟𝕒: Seler pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Koper włoski w sosie pomarańczowym. Piklowana modra kapusta.
Zapisz się na newsletter „Bydgoszcz Informuje”!