Bydgoski Frymark ma 10 lat. Jubileuszowa i specjalna edycja już w tę niedzielę

Pierwszy Frymark w 2013 roku / Mat. organizatora

Frymark – targowisko z ekologiczną żywnością i artystycznym rękodziełem – gromadzi od lat rzeszę stałych bywalców. W tę niedzielę (10 grudnia) mija 10 lat od pierwszego Frymarku.

10 grudnia mija dziesięć lat od pierwszego Frymarku Bydgoskiego, który wymyślili Katarzyna Fik (Świat Bab) i Piotr Jarecki (Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak). Wpadli wtedy na pomysł zorganizowania bazaru ekologicznego, łączącego lokalnych producentów rolnych z poszukującymi zdrowej żywności mieszkańcami miasta. Ta propozycja znalazła odzew i wśród rolników i konsumentów.

Przez te 10 lat odbyło się już przeszło 500 edycji ekologicznego bazaru. – Scementowało to wieś z miastem, tworząc miejsce o niepowtarzalnym klimacie, które stało się wzorem do naśladowania dla wielu innych takich imprez w Polsce. Idea była prosta – sprawić by ekologiczne produkty dla konsumenta w mieście były dostępne przez cały rok, a nie tylko okazjonalnie na dużych festiwalach, rolnikom zaś dać możliwość zamiany ekologicznego hobby na źródło stałego utrzymania – przekazują twórcy Frymarku.
Frymark odbywał się w różnych miejscach miasta – obecnie handlujący i klienci spotykają się w Galerii Drukarnia przy ul. Gdańskiej i na pl. Praw Kobiet przed nią.

Początek – jak zawsze o godz. 10. Frymark Bydgoski trwa do godz. 14. W najbliższą niedzielę (10 grudnia) dwie ostatnie godziny zostaną wzbogacone o występ muzyczny i mały poczęstunek.

Udostępnij: Facebook Twitter