Magda Gessler z właścicielami „Dzikowska” / Fot. Dzikowsko Facebook
W czwartek (7 marca) wyemitowany zostanie odcinek „Kuchenny Rewolucji” z bydgoskiej restauracji „Dzikowsko”. Transformację lokalu przeprowadzono w październiku.
Nowy sezon popularnego programu „Kuchenne Rewolucje” zainauguruje w Bydgoszczy. Znana polska restauratorka, Magda Gessler w październiku ubiegłego roku przybyła na zaproszenie właścicieli do „Gusto Kuchnia & Wino”, która działa przy ul. Fredry 1 (skrzyżowanie z ul. Dworcową). Przez lata działała tam znana bydgoszczanom restauracja „Dolce Vita”.
Lokal prowadzi obecnie małżeństwo Anna i Jakub Micianiec. Magda Gessler przyjechała do nich po tym, jak cztery miesiące wcześniej podjęli się prowadzenia restauracji w Śródmieściu. Wcześniej para miała małe bistro w Murowańcu. Po przejęciu dawanej „Dolce Vity”, zrobili kosztowny remont. – Pociągnęliśmy się w dół, idziemy nie w to miejsce, co chcieliśmy – mówiła jeszcze przed „rewolucją” Anna. – Restauracja na siebie nie zarabia. Ostatni miesiąc zamknęliśmy na minus 27 tysięcy – dodał wówczas Jakub.
Po wizycie Magdy Gessler lokal zmienił nazwę na „Dzikowsko”. Nawiązuje ona do dawnej leśniczówki, która działa w tamtym miejscu. Zmodyfikowano też wystrój wnętrza i menu. W nowej karcie dań pojawiły się propozycje z dziczyzny, m. in. kotlet z dzika, bigos, pasztet z dziczyzny oraz makaron z borowikami prosto z lasu.
Lokal po „Kuchennych Rewolucjach” jest otwarty od 18 października. Po tym jak rozeszła się wieść o udziale restauracji w kulinarnym show, miejsce to zaczęło być oblegane przez gości. Kilka tygodniu później restauratorka ponownie zjawiła się w lokalu, aby zobaczyć zmiany w „Dzikowisku”.
Efekty działań Magdy Gessler w Bydgoszczy można obejrzeć już dzisiaj (7 marca) o godz. 21.35 na antenie TVN.
Zapisz się do newslettera Bydgoszcz Informuje!