Mistrzowie w swoim fachu. Uczniowie sprawdzali się w gotowaniu potraw z dziczyzny, mąk i kasz

Uczniowie w akcji podczas konkursu „Mistrzowie w swoim fachu” / Fot. Nadesłane

Uczniowie Szkoły Technicznej przy Bydgoskim Zakładzie Doskonalenia Zawodowego okazali się najlepsi w wojewódzki, konkursie kulinarnym „Mistrzowie w swoim fachu”. Mistrzowskie gotowanie odbyło się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Uczniowie z siedmiu szkół w województwie kujawsko-pomorskim wzięli udział w konkursie kulinarnym pt. Mistrzowie w swoim fachu. To druga edycja, a swe umiejętności pokazali przyszli kucharze z m.in. Kowalewa Pomorskiego, Inowrocławia, Tucholi, Włocławka i Bydgoszczy. Tematem była dziczyzna, potrawy z mąk i kasz. Uczestnicy musieli zmierzyć się z testem z wiedzy o dziczyźnie, testem smaków.


Głównym jednak zadaniem było zmierzenie się z zawartością mysteryboxa, w którym uczniowie zobaczyli surowce oraz produkty, z których mieli potem przygotować przystawkę, zupę i danie główne.
Ich dokonania oceniało jury, w którym zasiedli: Michał Zieliński z Villi Tatrzańskiej, Aleksandra Szulc z Polskiego Związku Łowieckiego, Patryk Szulist z Nadleśnictwa Zamrzenica oraz Tomasz Ruge- myśliwy.
W tym roku zwyciężył zespół ze Szkoły Technicznej przy BZDZ z Bydgoszczy. Drugie miejsce zajęły uczennice z ZSGH w Bydgoszczy, a trzecie – grupa z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim. Każdy z uczestników biorących udział w konkursie otrzymał nagrodę.
Konkurs realizowany był z Bydgoskiego Grantu Oświatowego przez nauczycielki ZSG-H Annę Firchów i Barbarę Nicińską.

Udostępnij: Facebook Twitter