Śniadanie i kawa na Mostowej od Radia ZET. „Bydgoszcz nas urzekła. Jest pięknie”

Wielka Trasa Śniadaniowa Radia Zet zawitała do Bydgoszczy. Było dużo pozytywnej energii, pysznej kawy i pożywne śniadanie dla każdego. – Bydgoszcz nas urzekła – mówi Tomasz Styrna, który na żywo prowadził poranną audycję z naszego miasta na antenie Radia ZET.

Radiowe śniadanie rozpoczęło się w czwartek (8 września) bardzo wczesnym porankiem. Od godziny 6.30, bydgoszczan przechodzących ulicą Mostową witało głośne „Dzień dobry bardzo!”. To ekipa radiowców zachęcała do spróbowania ciepłej kawy i pożywnego śniadania z ustawionych foodtrucków.

Śniadanie z Radiem ZET. Jeszcze tu wrócimy

Była to pierwsza tego typu akcja w naszym mieście, jednak z pewnością nie ostatnia. – Jak co roku, we wrześniu, Radio ZET podróżuje przez Polskę, witając się z mieszkańcami miast o poranku. Witamy ich śniadaniem i kawą. Bydgoszcz jest nowym punktem na naszej mapie. Tutaj nas jeszcze nie było, ale wrócimy na pewno. Być może zimą. Bydgoszcz nas urzekła, jest pięknie – mówi Tomasz Styrna, prowadzący śniadaniowy piknik. – W dużym mieście wszyscy się gdzieś spieszą. Chcielibyśmy, żeby na chwilę przystanęli w biegu. Mamy dwa foodtrucki, z kawą Inki w 4 odsłonach i Sokołowa, gdzie robimy śniadania na ciepło. W naszym czerwonym namiocie Radia ZET organizujemy spontaniczne warsztaty kulinarne. Mamy duży pakiet nagród konkursowych, wszystkie chętnie rozdamy – dodaje radiowiec.

Śniadanie i napoje były serwowane w foodtruckach partnerów akcji – firmy Inka i Sokołów. Mieliśmy kawę zbożową w nowoczesnej odsłonie. – Dzisiaj można u nas spróbować pięciu różnych rodzajów kawy. Pierwsza z nich to Inka Klasyczna z mlekiem owsianym lub sojowym. Druga to Orzeszkarmel, czyli Inka karmelowa, masło orzechowe, a do tego mleko do wyboru. Mamy również dwie propozycje na zimno, czyli Inka Stonowana – Inka klasyczna, tonic i cytryna, oraz mrożono-zbożową. Dla fanów kawy czarnej mamy małą czarną. Nasze mleka do kawy są bez laktozy – opowiada baristka przygotowująca kawę.

Śniadanie z Radiem ZET w Bydgoszczy / Fot. B.Witkowski / UM

Śniadaniowy poranek uświetnił występ młodzieżowej orkiestry recyklingowej z Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy. Dzieci wraz z dyrygentem dały pokaz niezwykłej muzyki i przykład, jak w kreatywny sposób można wykorzystać stare przedmioty.

Miasteczko Radia Zet odwiedziła także młodzież z Zespołu Szkół Gastronomicznych, która wzięła udział w quizie wiedzy z nagrodami. Pytania były różne: Z czego wykonany jest kubek emaliowany? Obieg wody w przyrodzie? Stany skupienia wody? Brda to prawo czy lewobrzeżny dopływ Wisły? Na szczęście na każde pytanie znalazła się właściwa odpowiedź.

– Przechodziłam tutaj rano w drodze do pracy, bardzo spodobała mi się akcja i pomyślałam, że uczniowie miło spędzą tutaj czas. Jesteśmy z Gastronomika. Spróbowałam rano śniadania z foodtrucka. Było podane w bardzo fajnej, nowoczesnej formie. Dużo warzyw, mało mięsa. To jedzenie, które wpisuje się w trendy żywieniowe. Chciałam, żeby młodzież zobaczyła te nowe trendy, mogą się czegoś nauczyć – mówi nauczycielka przedmiotów zawodowych z Gastronomika.

Śniadanie z Radiem ZET w Bydgoszczy. Wśród gości był także prezydent Rafał Bruski / Fot. B.Witkowski / UM

Udostępnij: Facebook Twitter