Włoski jarmark na Moście Staromiejskim. Sprawdziliśmy, co można tam kupić. I jakie są ceny

Od 29 września do 16 października na Moście Staromiejskim będzie okazja do skosztowania prawdziwych, włoskich produktów. Co można kupić na jarmarku? I za ile?

Na stoiskach królują produkty regionalne – zarówno te wytrawne, jak i słodkie. W oczy rzuca się duża ilość oliwek i oliwy – pod każdą postacią. Są też różne rodzaje włoskich makaronów i produktów, które można z nimi połączyć w danie – jak np. Pesto Genovese. Koszt jednego słoiczka to 25 zł. Fani wędlin będą mieli w czym wybierać. W lodówkach różne rodzaje salami – Bombieri w cenie 15 zł/100 g i Sorrentino za 16 zł/100 g.. Nie mogło zabraknąć popularnego w Polsce Prosciutto. To nieco większy wydatek – za 100 g zapłacimy 25 zł. Jest też szynka z nogi świni i mortadella na którą trzeba wydać 13,5 zł/100 g. Do włoskich dań przyda się oliwa i ocet – można je kupić w formie buteleczki z atomizerem w cenie 25 zł za sztukę. Obok wędlin najlepsze włoskie sery. Parmigiano Reggiano – 19 zł/100 g, ser z truflami – 25 zł/100 g i sery marynowane. Dla koneserów trufle w słoiczkach. Za ten specjał musimy dać 42 zł. Tuż obok roznosi się aromat suszonych pomidorów i oryginalnych mieszanek przypraw. W ofercie m.in. przyprawa do popularnego na całym świecie spaghetti. 100 g to wydatek rzędu 25 zł.

Na stoisku ze słodyczami ciężko dokonać wyboru. Spotkana w czasie zakupów bydgoszczanka ma na to sposób – Wziąć po jednym ciasteczku z każdego rodzaju. Nie znam tych słodyczy szczerze mówiąc, dlatego wzięłam po jednym z każdego rodzaju na spróbowanie. Tych produktów nigdy nie widziałam w sklepie, wyglądają bardzo smacznie.

O tym, co warto kupić opowiedziała jedna ze sprzedawczyń. Należy podkreślić, że jarmark obsługują wyłącznie rodowici Włosi. Nie zawsze dogadamy się z nimi po polsku. – Proszę spróbować, to jest ciastko migdałowe. Tradycyjny wyrób z Sycylii. Mamy też ciasto pistacjowe z nugatem. Są ciastka z różnym nadzieniem – pistacjami, czekoladą, rumowe, z truskawką i mandarynką. Najpopularniejsze włoskie ciastko którego trzeba spróbować to cannoli . Przygotowuje się je w głębokim tłuszczu i nadziewa, najczęściej serem ricotta. To tradycyjny sycylijski deser. Mamy też słodkie kremy – polecam pistacjowy. Trzeba spróbować przetworów owocowych – z pomarańczy słodkich i gorzkich, czerwonych. Cena kruchych ciasteczek to 19 zł/100 g. Cannoli sprzedaje się również na wagę. Koszt to 15 zł/100g.

Udostępnij: Facebook Twitter