Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.
W najbliższą „Środę z Profilaktyką” (13 grudnia) bydgoski oddział NFZ zaprasza do Sali Obsługi Klientów przy ulicy Łomżyńskiej 33 w Bydgoszczy, gdzie przy stanowisku informacyjno- edukacyjnym w godzinach 10 – 13 czekać będą pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.
Udzielą porad z zakresu:
- zdrowego i racjonalnego żywienia,
- diet NFZ na zimę z uwzględnieniem e-booka w kontekście świąt,
oraz jak zawsze zaproszą na:
- pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
- podstawowe pomiary na mobilnym analizatorze składu ciała,
- konsultacje z doradcą ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Jak dbać o zdrowie zimą
Pamiętaj, że zimą dla zdrowia ważne są:
- prawidłowa, zbilansowana dieta,
- aktywność fizyczna,
- relaks i odpowiednia ilość snu,
- odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.
Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Pamiętajmy również o ciepłych daniach, które pomogą nam się rozgrzać w zimne dni.
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia.
Zgodnie z nimi:
- Połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw,
- Jedną czwartą posiłków niech stanowią produkty będące źródłem białka,
- Jedną czwartą posiłków – produkty zbożowe, pełnoziarniste, a jako dodatek stosujmy tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).
Dodawajmy do posiłków również przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, chili, imbir, curry oraz pieprz.
Zimowe miesiące to dobry czas na wypróbowanie większej ilości dobroczynnych przypraw.
Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Produkty zimowej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne. Z warzyw dostępnych zimą można skomponować pyszny, zdrowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bez wielkiego wysiłku.
Na portalu Diety NFZ dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Zachęcamy do wypróbowania naszych zdrowych i smacznych przepisów z portalu diety.nfz.gov.pl
Zapisz się na newsletter „Bydgoszcz Informuje”!