Wnętrze restauracji Cesky Port/fot. nadesłane
Wielu bydgoszczan zna urokliwy spichlerz przy ul. Stary Port 13. Teraz w jego wnętrzach króluje kuchnia naszych południowych sąsiadów.
Cesky Port zaprosił pierwszych gości w weekend (10-11 czerwca). Odbyli kulinarną podróż po mapie Czech. Wśród polecanych dań znajdziemy Vepřové koleno s kysaným zelím – czyli golonkę wieprzową z sosem na bazie piwa. Uwagę zwracają też Vepřová žebra – płonące żeberka wieprzowe marynowane w miodzie. Jednak nie tylko jedzenie oddaje niepowtarzalny klimat tego kraju. Wnętrza spichlerza zostały zaprojektowane tak, aby przypominać wnętrze czeskiej gospody w nieco awangardowym wydaniu. – Z natury powstaje to, co dobre: pyszne jedzenie, wyjątkowe piwo i świetnie dobrane wino. We wnętrzach chcemy do tego nawiązać, między innymi zielenią czy drewnem – mówi Jakub Nowacki, kierownik restauracji.
Karta dań nowej restauracji wzorowana jest na klasycznych daniach kuchni czeskiej. Kierownik restauracji przyznaje jednak, że nie brakuje w niej wielu nowatorskich pomysłów. Zespół został także przeszkolony ze sztuki wyszynku piwa, aby oddać to, co w Czechach najbardziej charakterystyczne – dobrze nalane piwo. – Zależy nam, aby każdy, kto nas odwiedza, nie tylko dobrze zjadł, ale również poczuł klimat czeskich restauracji: gościnność, humor, otwartość. U nas każdy ma czuć się jak u siebie – dodaje Jakub Nowacki.
Zapisz się do naszego newslettera!