Nowa restauracja Gusto Kuchnia & Wino / Fot. Błażej Witkowski / UMB
W piątek, 30 czerwca o godz. 18 Gusto na nowo otwiera się dla swoich gości. Właściciele przenieśli się z lokalu przy ul. Gdańskiej do klimatycznego budynku na Fredry 1.
Zmieniło się miejsce, zmieniła się też nazwa i charakter lokalu. Dawniej Gusto funkcjonowało jako bistro, słynące ze smacznych i zdrowych posiłków. Teraz to restauracja wzorowana na najwyższych europejskich standardach. Właściciele stawiają na nową jakość.
Najpierw był Murowaniec. Potem przyszedł czas na własne bistro w centrum Bydgoszczy. Teraz Anna i Jakub Micianiec startują z dużą restauracją. – Działamy od 2015 roku. To był impuls. Szukaliśmy czegoś większego, chcieliśmy zmienić lokalizację. Nie myśleliśmy nigdy o tak dużej restauracji. To wyszło spontanicznie. Mąż znalazł ogłoszenie. I tak wyszło – opowiada Anna. jej mąż dodaje – Wiele było takich szczęśliwych przypadków. Wielu aniołów stróżów wskazywało nam, że to właściwa droga. Jak zobaczyliśmy ten lokal po raz pierwszy, od razu wiedzieliśmy, ze to to.
Gusto Kuchnia & Wino. Potrawy z pieca opalanego węglem i gruzińskie wina
Zgodnie z nazwą, w nowej restauracji przy Fredry 1, przy skrzyżowaniu z Dworcową, nie zabraknie dobrego jedzenia i wina. Właściciele stawiają na kuchnię europejską z polskimi potrawami w nowoczesnym wydaniu. – Chcemy podążać za trendami kulinarnymi, które są w tej chwili wyznaczane przez szefów kuchni. Gastronomia żyje. Poznań bardzo mocno kulinarnie napiera do przodu. Dlaczego Bydgoszcz miałaby odstawać? – pyta właściciel.
Małżeństwo zdradza, że mocnym akcentem w menu będą potrawy przyrządzane w specjalnym piecu opalanym węglem drzewnym. Zamierzają przyrządzać w nim steki, ryby, warzywa i krewetki. Chcą, aby piec stał się sercem miejsca. Do posiłków serwowany będzie szeroki zakres napojów, w tym wspomniane w nazwie wina. – Będzie dużo koktajli, piwa, np. z browaru Koronowo oraz wina. My polecamy gruzińskie wino Marani – zapowiadają Anna i Jakub.
Klasyczny styl z nutą nowoczesności
Na uwagę zasługują wnętrza restauracji Gusto Kuchnia & Wino. Do dyspozycji gości czekają trzy sale – jedna na parterze i dwie na piętrze. Wszystkie utrzymane są w podobnym stylu. To miks klasyki, nowoczesności i natury. W oczy rzucają się skrzypiące drewniane podłogi, ceglasta ściana, belki sufitowe i stare, drewniane stoły. – Każdy z nich jest inny, ale każdy ma swój urok – uśmiecha się właścicielka restauracji. W sali na parterze nie brakuje bujnych kwiatów w szarych donicach. Na piętrze o klimat dbają drzewka oliwne, przywiezione z Włoch. -Uwielbiam kwiaty. Mamy zaprzyjaźnioną kwiaciarnię na Gdańskiej „Nasza Brama”. Oni nam dostarczają te kwiaty – dodaje Anna. W każdym z pomieszczeń dominuje stonowana, naturalna kolorystyka. W salach na piętrze na tle białych ścian widać zwierzęce portrety. W jednej z nich stanął klimatyczny kominek. W ciepłe dni goście restauracji mogą wybrać ogródek.
– Już wkrótce będzie tutaj docelowy zadaszony taras. Do tego wygodne kanapy, dużo zieleni, dekoracyjne lampki. Płot przysłoni wiklina. Będzie bardziej kameralnie. Ten piękny projekt, zgodny z naszym gustem i oczekiwaniami stworzyła Aleksandra Częstochowska. Należą się jej podziękowania za tą pracę. Ona projektowała już dla nas poprzednie wnętrze – dodają właściciele restauracji.
Kulinarne smaczki z Bydgoszczy – zapisz się do naszego newslettera!