Ewa Wachowicz chwali Bydgoszcz: Jak pięknie się  zmienia!

Ewa Wachowicz, znana blogerka kulinarna i autorka programów telewizyjnych o gotowaniu przyjechała do Bydgoszczy i w Młynach Rothera opowiadała o swoich ulubionych smakach. A przy okazji zachwyciła się naszym miastem.

Ewa Wachowicz była gościem specjalnym pikniku popularnonaukowego “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”, który zorganizowały Młyny Rothera. Na scenie ustawionej na tarasie opowiadała o swoich kulinarnych pasjach. Była Miss Polonia, a potem rzeczniczka prasowa premiera Waldemara Pawlaka, od wielu lat prezentuje swoje kulinarne pasje. Prowadziła w Polsacie program „Ewa gotuje”. Prowadzi też bardzo popularnego bloga.

Wachowicz: Jak pięknie zmienia się Bydgoszcz!

Spotkanie z Ewą Wachowicz w Młynach Rothera Fot. Filip Kowalkowski Foto/Młyny Rothera

W Bydgoszczy mówiła m.in. o kulturze jedzenia, ale zdążyła także zobaczyć same Młyny Rothera, Wyspę Młyńską i miasto. Wjechała na dach młynów i podzieliła się swoimi wrażeniami na swoim profilu na Facebooku oraz Instagramie: „Dziękuję za serdeczne spotkanie w Bydgoszczy w Młynach Rothera. Jestem pod wrażeniem tego tak niedawno odrestaurowanego obiektu, który zyskał nowe, kulturalne życie! Miło zobaczyć, jak pięknie zmienia się Bydgoszcz! – zachwycała się Wachowicz.

Nagrała nawet krótki filmik z dachu Młynów Rothera, komentując: Piękny widok. Jesteśmy na wyspie

Wrażenia z Bydgoszczy spodobały się komentującym. „Pięknieje nasze miasto z roku na rok . Tak jak pani Ewo”, „Przegapiłam Pani odwiedziny w moim mieście! Ale cieszę się że się podobało bo też uważam że BYDGOSZCZ jest piękna! A Wyspa Młyńska prawdziwą wizytówką!” – pisali do Ewy Wachowicz.

W czasie pikniku “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” odbyły się m.in warsztaty chlebowe z opowieścią o zakwasie Justyny Zielińskiej. Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej zaprosił do odkrycia ciekawostek o ziarnach i mączce ziemniaczanej, a Profesor Ciekawski wziął pod lupę… drożdże i ich niesamowite właściwości. Dla odważnych była też kuchnia przyszłości, czyli krakersy ze świerszczy, na stanowisku Młyna Wiedzy. Toruński lokal Monka, który już wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię, przybliżył tajniki pracy piekarni rzemieślniczej i zaprosił na degustację swoich specjałów.

Udostępnij: Facebook Twitter