Największy kulinarny festiwal wkracza do Bydgoszczy. Przed nami sześć smakowitych tygodni

Restaurant Week w Bydgoszczy

Festiwal Restaurant Week już od dziesięciu lat łączy restauratorów z fanami nowych kulinarnych doznań. Już niedługo po raz pierwszy odbędzie się w Bydgoszczy. Rezerwacja miejsc zaczęła się dziś (8 lutego).

W dniach 13 marca – 24 kwietnia, bydgoszczan czeka kulinarny zawrót głowy. Nasze miasto dołączy do grona 13 miast i regionów, w których organizowany jest Restaurant Week. To festiwal, w czasie którego wybrane restauracje serwują dwa różne menu z daniami spoza stałej karty. Koordynatorką wydarzenia w naszym regionie jest Karolina Piotrowska. Przyznaje, że od dawna starała się załatać festiwalową lukę na mapie Polski. – Pochodzę z Bydgoszczy i regularnie bywam w swoim mieście rodzinnym. Z tego powodu od zawsze ogromnie zależało mi na postawieniu przysłowiowej „pineski” na festiwalowej mapie Polski, właśnie w Bydgoszczy. Chciałabym dać bydgoszczanom możliwość poznawania nowych restauracji w naszym mieście, próbowania limitowanych menu przygotowanych specjalnie na to wydarzenie i uczestniczenia w całym tym kulinarnym, 6-tygodniowym święcie, którym żyje wtedy wiele polskich miast. – mówi przedstawicielka Restaurant Week.

Restaurant Week w Bydgoszczy. Rezerwacje stolików on-line

Uczestniczące w wydarzeniu restauracje przygotują dwa różne menu spoza karty. – Na ten moment bydgoszczanie mogą wybierać z 7 restauracji w naszym mieście, ale prowadzę jeszcze kilka rozmów i być może uda się dodać jeszcze jakieś miejsca do tej listy. Każda z restauracji opracowuje swoje unikalne festiwalowe dania. Do wyboru oczywiście danie mięsne i vegańskie. To tego przystawka i deser a także specjalny festiwalowy koktajl. Cena za festiwalowy zestaw wyniesie 69,99 zł lub 79,99 zł (w tzw. prime time – czyli w weekendy). Aby wziąć udział w festiwalu, należy wcześniej zarezerwować miejsce, datę i godzinę za pomocą naszej strony internetowej. Wcześniejsza rezerwacja menu przez gości pozwala na redukcję marnowanej żywności. – dodaje Karolina Piotrowska.

Podczas ubiegłorocznej jesiennej edycji festiwal Restaurant Week w całej Polsce odwiedziło ponad 140 tysięcy gości. Rezerwacja stolików na wiosenną edycję ruszyła dziś (8 lutego) na stronie organizatora.

Festiwalowe menu w bydgoskich restauracjach

  • Apteka Restauracja & Koktajl Bar. Z okazji nadchodzącego wiosennego Festiwalu dwie propozycje menu. W pierwszej na przystawkę tatar z pomidorów z zielony ogórkiem, cukinią, oliwkami i czerwoną cebulką podany z brushettą, danie główne to stek z kalafiora smażony na maśle z miodem, podany z puree ziemniaczanym z burakiem, grillowaną kapustą pak choi i ziarnami słonecznika, na deser Eton Mess z gorzką czekoladą. W alternatywnej wersji menu na przystawkę brushetta z pate z kurzych wątróbek i ogórkiem kiszonym, następnie żeberka wieprzowe pieczone w Coca-Coli podane z grillowanymi pieczarkami, cukinią, papryką, cebulą oraz ziemniaczkami gratin, na zakończenie uczty kremowy sernik z puree malinowym i kruszonką orzechową.
  • Migavka. Specjalne menu na Restaurant Week w Bydgoszczy to ciasto filo w skorupce miodowo-maślanej nadziewane serem halloumi, orzechami włoskimi i świeżą gruszką (menu A), krewetki butterfly na majonezie kolendrowym z nutą limonki i chipsem parmezanowym (menu B). Jako danie główne do wyboru: różowe kopytka zanurzone w parmezanowo-śmietanowym sosie, podawane z groszkiem cukrowym, cukinią i rukolą (menu A), filet z kurczaka w panko podawany na kremowym puree z batatów z grillowaną kolbą kukurydzy, palonym masłem i zieloną oliwą. Na deser wobydwu propozycjach sernik różany na spodzie z czekoladą rubinową, podawany z musem z jagód leśnych.
  • Poczuj Miętę. Szef Kuchni w związku z wiosenną edycją RestaurantWeek® przygotował dwie propozycje menu. W wegetariańskiej wersji: carpaccio z pomidorów z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Fiero, stek z bakłażana w emulsji miso podany z sosem romesco, pesto miętowym oraz serem feta. W alternatywnej wersji menu carpaccio z krewetek i zielonych ogórków z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Bianco, polik wołowy podany z puree z pieczonego fenkułu włoskiego oraz z ziemniakiem hasselback. Kulinarny happy end tej uczty to mus z liofilizowanych malin i białej czekolady podany z chrupiącym ciastkiem cygaretkowym oraz żelką z Martini Bianco.
  • Lulu Bistro
  • Restauracja Sowa
  • Gdańska 14
  • The Oriental

Zapisz się do naszego newslettera!

Udostępnij: Facebook Twitter