Z czym kojarzą się polskie święta? Z bogato zastawionym stołem. Co zrobić z nadmiarem jedzenia? można je zanieść do jednej z bydgoskich jadłodzielni.
W niedzielę, pierwszy dzień świąt, 25 grudnia, finał akcji „Ciepło serca w słoiku”. Wigilijne potrawy będą zbierane na Placu Wolności od godziny 11. Tego dnia można ze sobą przynieść również ciepłą odzież, koce i kołdry. Dary zostaną przekazane osobom potrzebującym i bezdomnym.
Po godzinie 11.30 posiłki można zostawić we Wspólnej Spiżarni przy ul. Gdańskiej 79. W czerwcu obchodziła 5-lecie swojego istnienia.
Bydgoskie jadłodzielnie
Dobre do spożycia i odpowiednio zapakowane jedzenie można pozostawić również w innych dzielnicach Bydgoszczy. W Fordonie działa Dobrodzielnia Wisła Stary Fordon. Należy pamiętać, że do punktu przynosimy jedzenie, które sami chcielibyśmy zjeść. Musi być odpowiednio zabezpieczone. mile widziane są „wyroby własne” – zupy, ciasta itp. Każda potrawa powinna być opisana. Do Dobrodzielni nie przynosimy m.in. surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja, lub produktów napoczętych – jak otwarte puszki.
W Bydgoszczy działają również dwie Jadłodzielnie Wyższej Szkoły Gospodarki. Znajdziemy je przy ul. Obrońców Bydgoszczy 1 oraz Naruszewicza 11. Oba punkty działają 24 godziny na dobę. W lodówkach pojawiły się już pierwsze świąteczne potrawy – pierogi i zupy. Żywność przyjmuje również bazylika św. Wincentego a Paulo/
Informacji o tym, jak nie marnować jedzenia (nie tylko od święta) możemy szukać również na licznych grupach facebookowych. Ideę foodsharingu warto warto kultywować przez cały rok.
Zapisz się do naszego newslettera!