Zupa krem z buraka, czipsy z parmezanu i awans uczniów gastronomika do krajowego finału „Bitwy na drobiowe smaki”

Karol Byzdra i Jakub Kluczborski – finaliści „Bitwy na drobiowe smaki” / Fot. B.Leszczyńska / ZSGH

W poprzednich dwóch edycjach „Bitwy na drobiowe smaki” uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych zajęli drugie miejsce w kraju. Teraz odnieśli kolejny sukces – wygrali już wojewódzkie eliminacje i szykują się do starcia w ogólnopolskim finale.

W trzeciej edycji konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” Bydgoszcz reprezentowało dwóch uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich: Kornel Byzdra oraz Jakub Kuczborski, a ich opiekunem jest Barbara Nicińska.

W wojewódzkich eliminacjach najpierw przygotowali zupę krem z pieczonego buraka z pierożkiem nadziewanym kurczakiem i papryczką sweet bite oraz marynowany filet z puree marchewkowo – imbirowym, sosem ze szpinaku baby, chipsem z parmezanu i karmelizowaną figą.

Smakowało jurorom i ekipa ZSG-H zakwalifikowała się do najlepszej szóstki z województwa kujawsko- pomorskiego. W drugim dniu zmagań uczniowie musieli przygotować dania z wykorzystaniem wskazanych elementów: skrzydełek, piersi, udek, kaszy jęczmiennej, kapusty włoskiej, boczniaków, sera wędzonego, ogórka kiszonego.

Finał ogólnopolski z roku 2022

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przyrządzili panierowanego kurczaka z imbirem, z pikantną sałatką z kapusty włoskiej, kaszy jęczmiennej w towarzystwie boczniaków, sera wędzonego i ogórka oraz sos demi glace z nutą pomidorów. Danie to uzyskało największą ilość punktów od jury i otrzymało 1. miejsce. Tym samym team dostał się do etapu ogólnopolskiego, który odbędzie się za kilka miesięcy. W jury zasiadali m. in. Łukasz Konik, Jacek Schliske, Artur Wawer oraz sędzia techniczny – szef kuchni restauracji Warszawa Wschodnia – Piotr Chmielewski. To już trzecie zwycięstwo ZSG-H na szczeblu wojewódzkim. W poprzednich dwóch edycjach udało się osiągnąć drugie miejsce na poziomie krajowym.


Udostępnij: Facebook Twitter