Sukces bydgoskiego cukiernika na mistrzostwach świata. Kamil Poćwiardowski kontynuuje rodzinne tradycje

Kamil Poćwiardowski i Stanisław Kropidłowski ze swym cukierniczym dziełem / Fot. Nadesłane

Duet młodych, polskich cukierników zajął czwarte miejsce w Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów. W ekipie był Kamil Poćwiardowski, który kontynuuje stuletnie tradycje rodziny Poćwiardowskich prowadzącej piekarnie i cukiernie w Bydgoszczy.

Cukiernicza rywalizacja odbywała się podczas wielkich targów Sigep Dolce World Expo w Rimini. To Międzynarodowe Targi Lodów, Cukiernictwa, Piekarnictwa i Świata Kawy. Odbywają się targi, sprzętu, wystawy, a także konkursy dla cukierników, piekarzy i specjalistów od lodów z całego świata.

Bydgoszczanin Kamil Poćwiardowski z firmy Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia ze Zblewa reprezentowali Polskę w Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów. Ich team managerem była Ana Florencia Davila z firmy Barbara Luijckx (Inowrocław). Ich wspaniałe cukiernicze wyroby znalazły uznanie jurorów. Duet młodych cukierników zajął czwarte miejsce. Jest to najwyższe miejsce dotychczas które zdobyli Polacy podczas tych zawodów.

Poćwiardowscy pieką od stu lat

Kamil Poćwiardowski to czwarte pokolenie piekarzy i cukierników w rodzinie. Rozpoczął tę działalność jego pradziadek, Franciszek, który miał piekarnię w Drzycimiu. Kazimierz Poćwiardowski, dziadek Kamila, miał kultową w Bydgoszczy lodziarnię przy pl. Piastowskim. Obecnie prowadzi ją jego córka, ciocia Kamila. Tata utalentowanego cukiernika, Krzysztof Poćwiardowski ma za to firmę Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski ze sklepami w kilku miejscach Bydgoszczy m.in. na pl. Piastowskim oraz na ul. Długiej. Kamil pracuje razem z ojcem. – Od najmłodszych lat lubił być w piekarni. Miał pewnie 10 lat, kiedy go to już interesowało. Jeździł ze mną na targi. Zdążył poznać całe środowisko, a ma dopiero 23 lata. Gdyby nie było następcy, trzeba by było teraz myśleć, co zrobić z biznesem, mającym w rodzinie 100 lat tradycji. Większość z mojej branży ma z tym problem, bo dzieci widzą, jaka to ciężka praca.

Kamil, podobnie jak jego dziadek, upodobał sobie cukiernictwo. Już jako nastoletni uczeń bydgoskiej szkoły gastronomicznej osiągał sukcesy. W 2018 roku, razem z koleżanką, zajął pierwsze miejsce na mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych podczas Ogólnopolskich Targów Cukierniczych Expo Sweet. Dostał się do reprezentacji Polski cukierników. W 2020 roku, w Stuttgarcie, na 25. IKA Culinary Olympics, zdobył srebrny medal w rywalizacji juniorów – młodych piekarzy i cukierników. Potem pandemia przerwała rywalizację. Teraz nadszedł sukces w Rimini.

Chcesz wiedzieć więcej o Bydgoszczy – zapisz się na nasz newsletter!

Udostępnij: Facebook Twitter