Pokazy podczas uroczystego otwarcia sali gimnastycznej / Fot. R. Sawicki/UMB
150-letnia sala gimnastyczna przy ul. Konarskiego przeszła gruntowny remont. Wnętrze na miarę XXI wieku znalazło się w historycznej bryle. Uroczyście otwarto ją w piątek (28 lutego).
– Na pewno sale technologiczne są teraz o wiele bardziej przestronne – chociażby przez to że są jasne kolory ścian. Zupełnie inaczej widać przygotowywane jedzenie. Nowy sprzęt ułatwia nam pracę. Już testowaliśmy wyremontowaną salę gimnastyczną. Jest o wiele lepiej wyposażona. Mamy teraz siłownię i salę taneczną, możemy sobie na nich poćwiczyć. Kiedyś mieliśmy już taką salę do tańca ale została przerobiona na kawiarenkę, z której chętnie korzystamy. Mamy tam mikrofalę, to jest niezbędne dla uczniów którzy przyjeżdżają tutaj z daleka i mogą sobie odgrzać posiłek. Mamy też bufet, gdzie możemy kupić sobie coś do jedzenia. Do bufetu zapraszamy też gości. Polecamy wyroby z naszej szkolnej wędzarni. U nas można też przyjść na dobry obiad i deser lub zabrać ze sobą do domu. To jest szkoła przyjazna uczniom – mówią uczennice z ZSGiH.
Uczniowie oprowadzali po swojej szkole z okazji uroczystego otwarcia zmodernizowanej sali gimnastycznej i czterech sal pracowni technologicznych. Wzięli z nim udział m.in. prezydent miasta Bydgoszczy Rafał Bruski, jego zastępczyni Iwona Waszkiewicz, oraz wojewodakujawsko-pomorski Michał Sztybel. Przybyli również przedstawiciele przedsiębiorstw wykonujących remonty oraz przedstawiciele pracodawców branży gastronomiczno-hotelarskiej.
– Efekt modernizacji jest wspaniały. Serdecznie gratuluję. Niech sala i pracownie służą młodzieży i bydgoszczanom poprzez smaczne dania, które stworzą absolwenci. Dla turystyki i rozwoju miasta uczniowie tej szkoły są bardzo potrzebni. Dziękuję wszystkim, którzy w imieniu miasta te piękną realizację przeprowadzili – mówi Rafał Bruski.
Na koniec młodzież zaprezentowała gościom wydarzenia kulinarny program artystyczny. Komediowo przedstawili historię gastronomii: od prehistorii do czasów współczesnych. Oczywiście, poziom obsługi w żadnej epoce nie mógł się równać z tą, jaką prezentują absolwenci Gastronomika.
Na koniec młodzież przedstawiła oficjalne menu szkoły. Można w nim znaleźć m.in. „esencjonalny bulion tolerancji z domowymi kluseczkami odpowiedzialności żur zaangażowania doprawiony życzliwością, posypany drobno siekaną fantazją, lemoniadę komunikatywności z dojrzałych owoców sezonowych doprawiona szczyptą fascynacji czy stek radości serwowany na gorącym od zapału kamieniu podawany z nutą przyjaźni i koleżeństwa”.
Gastronomik – szkoła z tradycją na miarę XXI wieku
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich to jedna z najstarszych szkół w Bydgoszczy. Powstał w roku 1928. Wtedy to o Towarzystwo Popierania Pracy Zawodowej Kobiet powołało do życia Żeńską Szkołę Zawodową (Gospodarczą). Od 2019 roku szkoła nosi obecną nazwę. Od początku uczniom szkoły służyła sala gimnastyczna. Władze pruskie zbudowały ją jeszcze w latach 1882-1884, gdy w budynku obecnego „Gastronomika” zaczęła działać żeńska szkoła. Po gruntownym remoncie blask odzyskały zabytkowe elewacje budynku. – Zakres prac w sali gimnastycznej objęło przede wszystkim docieplenie obiektu, wzmocnienie konstrukcji oraz przebudowę wnętrz. Gruntowną modernizację przeszły wnętrza budynku, powstało nowe pomieszczenie siłownia. Obiekt dzięki remontowi stał się też lepiej dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Koszt Inwestycji Miasta Bydgoszczy to kwota 3 412 430 zł. Z Programu Ministerstwa Sportu – „Sportowa Polska” otrzymaliśmy dofinansowanie w wysokości 820 400 zł – mówi Justyna Ormanowska, dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.
Renowację przeszły też cztery sale pracowni warsztatowych kształcenia praktycznego. Teraz niczym nie odstają od profesjonalnych kuchni pokazywanych w kulinarnych programach. Są nowe stoły ze stali nierdzewnej, zabudowy, szafy i stanowiska robocze. W pracowniach wymieniono posadzki, zamontowano sufity podwieszane i nową wentylację. Z sal korzystają uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner.
Zapisz się do naszego newslettera!