Zimowe odżywianie – porady w NFZ. O tej porze roku jedzmy więcej kiszonek i mrożonek

Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.

W najbliższą „Środę  z Profilaktyką” (13 grudnia) bydgoski oddział NFZ zaprasza do Sali Obsługi Klientów przy ulicy Łomżyńskiej 33 w Bydgoszczy, gdzie przy stanowisku informacyjno- edukacyjnym w godzinach 10 – 13 czekać będą pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.

Udzielą porad z zakresu:

  • zdrowego i racjonalnego żywienia,
  • diet NFZ na zimę z uwzględnieniem e-booka w kontekście świąt,            

oraz jak zawsze zaproszą na:

  • pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
  • podstawowe pomiary na mobilnym analizatorze składu ciała,
  • konsultacje z doradcą ds. profilaktyki i promocji zdrowia.

Jak dbać o zdrowie zimą

Pamiętaj, że zimą dla zdrowia ważne są:

  • prawidłowa, zbilansowana dieta,
  • aktywność fizyczna,
  • relaks i odpowiednia ilość snu,
  • odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.

Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Pamiętajmy również o ciepłych daniach, które pomogą nam się rozgrzać w zimne dni.

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia.

Zgodnie z nimi:

  • Połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw,
  • Jedną czwartą posiłków niech stanowią produkty będące źródłem białka,
  • Jedną czwartą posiłków – produkty zbożowe, pełnoziarniste, a jako dodatek stosujmy tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).

Dodawajmy do posiłków również przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, chili, imbir, curry oraz pieprz.

Zimowe miesiące to dobry czas na wypróbowanie większej ilości dobroczynnych przypraw.

Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Produkty zimowej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne. Z warzyw dostępnych zimą można skomponować pyszny, zdrowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bez wielkiego wysiłku.

Na portalu Diety NFZ dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Zachęcamy do wypróbowania naszych zdrowych i smacznych przepisów z portalu diety.nfz.gov.pl

Zapisz się na newsletter „Bydgoszcz Informuje”!

Udostępnij: Facebook Twitter