Bouillabaisse na stole. Nowa restauracja otwarta w samym sercu Bydgoszczy

Restauracja Monka w Młynach Rothera / Monka/Facebook

W sobotę (3 sierpnia) o godz. 12 restauracja Monka w Młynach Rothera przyjmie pierwszych gości.

To będzie czwarty lokal w Młynach po klubopiekarni „Woda” na tarasach, kawiarni „Nowe Miejsce” i lodziarni „Mały Domek”, która działa w dawnej łaźni.

„Monka” działa od południa w sobotę w spichrzu mącznym. Przygotowania do otwarcia trwały długo. Trzeba było przystosować zabytkowe, poprzemysłowe wnętrza spichrzu mącznego w Młynach. Restauracja w Bydgoszczy jest podobnym konceptem do „Monki” działającej już w zabytkowym, barokowym spichrzu w Toruniu.

Charakterystycznym elementem restauracji będzie piec ceramiczny, w którym powstaną potrawy mączne. Niestety, ze względów technicznych będzie on elektryczny. W pierwszej restauracji zainstalowaliśmy tradycyjny, palimy w nim drewnem. Wejść do lokalu będzie można od ulicy oraz tarasów. Menu będzie podobne do tego, co jest znane w Toruniu. Otwarcie planujemy na czerwiec – mówił Paweł Tatara, właściciel „Monki – Młyny Rothera” i bliźniaczej restauracji w Toruniu, jeszcze w marcu, w Młynach Rothera.

Restauracja Monka Młyny Rothera specjalizuje się w kuchni bazującej na tradycjach włoskich i francuskich np. rybnej zupie Bouillabaisse. Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane przez architektów z pracowni Znamy Się.

Udostępnij: Facebook Twitter