Pomiary glikemii i cholesterolu / Fot. B.Witkowski/UMB
„Sięgnij po zdrowie – okaż serce swemu sercu” – to hasło towarzyszące tegorocznej edycji Akademii Pacjenta przy szpitalu Jurasza.
W Bydgoskim Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu przy ul. Gdańskiej 5 studenci wydziału nauk o zdrowiu Collegium Medicum, lekarze, przedstawiciele NFZ oraz Sanepidu udzielali porad z zakresu zdrowego stylu życia. Można było skonsultować się z fizjoterapeutą, dietetykiem, kardiologiem oraz psychologiem.
– W wielu krajach Europy nowotwory są na pierwszym miejscu. U nas ciągle choroby serca, a my nie jesteśmy tego świadomi – mówi dr Agata Kosobucka-Ozdoba z Katedry Rehabilitacji Kardiologicznej i Promocji Zdrowia Collegium Medicum UMK.
– Na spotkaniu promujemy zdrowy styl życia z naciskiem na zdrową dietę – mówi Hanna Ziuziakowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. – Wszystkich zapraszamy na konkurs wiedzy o zdrowiu. Rozdajemy materiały edukacyjne na temat profilaktyki palenia tytoniu i profilaktyki chorób odtytoniowych. Pokazujemy czarne płuco palacza oraz czyste płuco osoby niepalącej.
Panie ze stoiska Narodowego Funduszu Zdrowia pomagały w wyrobieniu Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (zbliżają się wakacje!) oraz przy potwierdzeniu profilu zaufanego, a także rozmawiały o dietach.
Można było skorzystać z mobilnego analizatora składu ciała czy porozmawiać o leczeniu uzdrowiskowym.
– Chcemy być wzajemnie odpowiedzialni za zdrowie: pacjenci i my, medycy – mówi prof. dr hab. Aldona Kubica z Zakładu Rehabilitacji Kardiologicznej i Promocji Zdrowie Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. Jurasza oraz Katedry Rehabilitacji Collegium Medicum UMK – Tylko wtedy jest szansa na sukces, powodzenie, dobry wynik zdrowotny. Nasze dzisiejsze spotkanie jest wyjściem w stronę pacjentów. Chcemy ich słuchać, poznać potrzeby i tłumaczyć to, czego nie rozumieją.
Choroby sercowo-naczyniowe to największa przyczyna zgonów w Polsce. Około 50 procent Polaków umiera z tego powodu.
– Mamy tu dziś część pacjentów przychodzących do Zakładu Rehabilitacji Kardiologicznej i Promocji Zdrowia. Dziś zaprosiliśmy na spotkanie znacznie szersze grono: przedstawicieli uniwersytetów trzeciego wieku, klubów seniora. Zapraszamy także młodych. Nie chodzi nam o to, żeby zajmować się zdrowiem kiedy je tracimy, ale mówimy też o profilaktyce. Jak zadbać o zdrowie, żeby nie dopuścić do choroby. Każdy z nas może zadbać o zdrowy styl życia, aktywność fizyczną, prawidłowe nawyki żywieniowe, czy niestosowanie szkodliwych używek oraz nabyć umiejętność radzenia sobie ze stresem. Stresu w życiu nie unikniemy, natomiast bardzo ważne jest, jak sobie z nim radzimy.
– Mam nadzieję, że nasza świadomość zdrowotna się zwiększa – mówi prof. dr hab. Aldona Kubica. – Czy jest wystarczająca? Na pewno nie. Chcemy takimi spotkaniami jak dzisiejsze wychodzić do pacjentów i zachęcać do zdrowego stylu życia oraz uświadamiać.
– Przy naszym stanowisku można wykonać pomiary glikemii i cholesterolu oraz wartości ciśnienia tętniczego – wylicza dr Agata Kosobucka-Ozdoba – Zapewne po wysłuchaniu wykładów większość uczestników będzie zainteresowanych wykonaniem badania przesiewowego. Dzięki nim możemy poznać wyniki przygodnej glikemii, wyniki cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz cholesterolu HDL. Czyli jak działa nasza gospodarka węglowodanowa i poziom cholesterolu. Powinniśmy wykonywać takie badania, ponieważ określenie poziomu cholesterolu determinuje prawdopodobieństwo wystąpienia choroby miażdżycowej, a w związku z tym udaru mózgu oraz zawału serca. Im wyższy poziom cholesterolu, tym większe prawdopodobieństwo powstania blaszki miażdżycowej, co może prowadzić do zamknięcia naczynia wieńcowego i wystąpienia zawału lub udaru mózgu. Studenci chętnie włączają się w takie akcje. Są pokoleniem w pełni świadomym, że to my musimy pozyskiwać klientów, a nie tylko czekać, aż oni do nas przyjdą.
Zuzanna Pasula, studentka piątego roku dietetyki. – Informujemy o podstawach zdrowego odżywiania, jak komponować posiłek, jakie tłuszcze wybierać, żeby obniżyć cholesterol. Także o jedzeniu sezonowym, wyborach źródeł białka. Podpowiadamy również, że potrawy lepiej piec i gotować niż smażyć.
Zapisz się na newsletter „Bydgoszcz Informuje”!