Otwarcie kantyny akademickiej Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 6.03.2024r. / Fot. M. Kalaczyński/ UMB
Studenci UKW przesłali 70 propozycji na nową nazwę kantyny akademickiej. Od teraz, jak przystało na uczelnię, której patronuje król Kazimierz Wielki, studenci będą stołować się w „Królewskim jadle”.
Na początku marca, po pięciu latach przerwy znów zaczęła działać kantyna studencka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Przerwa była spowodowana remontem budynku F w uczelnianym kampusie przy ul. Chodkiewicza. W 2019 roku zaobserwowano tąpnięcie budynku, a przyczyną było tąpnięcie wywołane podziemne cieki wodne, które wytworzyły puste przestrzenie pod obiektem. Uczelnia rozważała nawet wyburzenie budynku, ale ostatecznie zdecydowała się uratować go dzięki pieniądzom z własnego budżetu. Studentom zależało szczególnie na tym miejscu, ponieważ od lat prowadzono w nim stołówkę akademicką.
W dniu oficjalnego otwarcia, 6 marca, pracownicy UKW ogłosili konkurs na nazwę kantyny. W zabawie mógł wziąć udział każdy ze studentów największej bydgoskiej uczelni. Propozycje należało przesłać do 21 marca. Wpłynęło ponad 70 propozycji. Jury złożone z kanclerza uczelni oraz przedstawicieli firmy gastronomicznej, promocji UKW i samorządu studenckiego wybrało pomysł Moniki Jankowskiej – „Królewskie jadło”. Za wybór jej propozycji otrzymała voucher o wartości 250 złotych do wykorzystania w kantynie. Wyróżnione zostały również dwie inne propozycje „Pyszności u Kazika” i „Uczta u Wierzynka”.
Stołówka czynna jest od poniedziałku do piątku (9-16). Korzystać z niej mogą nie tylko studenci. Obsługą zajmuje się firma Gran Antoniego Kujawy znana z prowadzenia przez lata restauracji „Maestra” w Operze Nova. W menu jest kilka propozycji dań na każdy dzień, w tym posiłki dla wegetarian. Za zupę zapłacimy 18 zł, a za drugie dnie od 18 do 26 zł. Jadłospis jest zmieniany co tydzień.
Zapisz się do newslettera Bydgoszcz Informuje!